Branchevereniging BOVAG roept samen met collega-organisaties de Tweede Kamer op om strengere eisen te stellen aan startende rijscholen, zwaardere sancties op te leggen en transparantie te bevorderen. De afgelopen jaren bleek het een komen en gaan van zogenaamde ondernemers die geen kaas hebben gegeten van het runnen van een rijschool.
De BOVAG-afdeling Rijscholen vertegenwoordigt circa 1.000 rijschoolhouders die zich stuk voor stuk dienen te confirmeren aan de algemene voorwaarden die zijn opgesteld in samenwerking met de ANWB en Consumentenbond. Zo is er een formele bemiddelingsprocedure, een geschillencommissie en een garantiefonds dat consumenten schadeloos stelt bij onverhoopt faillissement van een aangesloten rijschool. De 1.000 BOVAG-rijscholen zijn goed voor ongeveer de helft van alle CBR-examens. Het overgrote deel van de overige 7.000 rijscholen in Nederland is niet verenigd en de consument kan bij hen nergens op terugvallen, behalve via juridische weg.
Ondernemerschap
Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG: “Het is kinderlijk eenvoudig om een rijschool te starten. Een gediplomeerde instructeur maakt echter nog geen goede ondernemer. Zonder enige kennis van het ondernemerschap zijn velen binnen korte tijd alweer verdwenen. Wij vinden dat een instructeur eerst ervaring moet opdoen in loondienst en pas na een toets op ondernemersvaardigheden een rijschool mag starten. In de taxibranche bijvoorbeeld moet een ondernemer ook eerst een diploma halen. Maar ook de consument zelf kan bijdragen aan verdere professionalisering, simpelweg door zijn of haar stem te laten gelden. Op de website Rijschoolgegevens.nl staan nu alleen slagingspercentages, maar als elke leerling daar online een rijschool kan beoordelen, krijg je pas echt een goed inzicht in de kwaliteit. In de horeca gebeurt tegenwoordig niet anders. Zo wordt het kaf van het koren gescheiden. BOVAG-leden maken al massaal gebruik van een soortgelijk systeem en dat heet Klanten Vertellen. Niets reinigt beter dan het oordeel van de klant.”
WRM-pasje
“Daarnaast zouden alle rijinstructeurs verplichten hun WRM-bevoegdheidspasje op het dashboard van de lesauto moeten bevestigen, zodat de leerling in één oogopslag ziet of de instructeur bevoegd is om rijles te geven. In de praktijk komt het te vaak voor dat niet-gecertificeerde instructeurs rijles en dat de leerling helemaal niets in de gaten heeft. Een taxichauffeur is ook verplicht om zijn chauffeurspas op het dashboard te bevestigen, maar met rijles hebben we het wel over voornamelijk jonge klanten, het gaat om veel geld en bovendien gaat het om verkeersveiligheid.”