De Belastingdienst heeft maandag 700 verdachte rijscholen in Nederland aangeschreven. Zij zijn geselecteerd uit de groep van 2.100 rijscholen die de Belastingdienst op de korrel heeft. In de brief wordt aangegeven dat de rijschoolhouder minder belasting heeft opgegeven dan de Belastingdienst normaliter zou verwachten. Dat meldt projectleider Peter Goossen. De overige 1400 rijscholen krijgen later dit jaar ook een brief.
Deze eerste groep rijscholen krijgt een persoonlijke uitnodiging om voor 1 februari een afspraak te maken met de Belastingdienst en tekst en uitleg te geven over hun belastingaangiftes van de afgelopen jaren. Als zij geen gehoor geven aan de brief, zal de Belastingdienst uit zichzelf de aangiftes van de rijscholen gaan controleren. Waarna de dienst weinig coulance zal tonen bij onregelmatigheden.
Rijschool
Vorige maand deed de Belastinggdienst een oproep aan rijscholen die ‘zwart rijles’ geven om met de dienst in gesprek te gaan. Dan zou deze rijschool, indien hij zwart werkt, ‘mild’ behandeld worden. Slechts een beperkt aantal rijscholen heeft zich naar aanleiding hiervan dus gemeld. Hoeveel precies, kan de Belastingdienst nu nog niet zeggen.
“Op dit moment kunnen wij daar nog geen uitspraken over doen. Maar wij hadden op een grotere respons gehoopt”, zegt Goossen. “Bij de rijscholen die zich melden nadat ze van ons een brief krijgen, zullen we minder coulant optreden.”
Inspecteurs
“De groep die nu een brief krijgt, wordt dus nader onderzocht door onze inspecteurs. We hebben hierbij ervoor gezorgd dat de groep gelijk is onderverdeeld in grote, middelgrote en kleine rijscholen”, legt Goossen uit.
Bij deze groep zal de Belastingdienst hogere boetes opleggen dan wanneer zij zich vrijwillig gemeld zouden hebben. Althans, als deze rijscholen niet voldoende kunnen verklaren waarom hun opgegeven omzetten afwijken van het aantal ingekochte CBR-praktijkexamens.
Praktijkexamens
Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er bij 20% van de rijscholen grote verschillen bestaan tussen het aantal ingekochte praktijkexamens bij het CBR en de opgegeven omzet die daarbij zou moeten horen.
Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.
Bron: Verkeerspro.nl