Bron: Verkeerspro.nl
Een half jaar na de invoering van het alcoholslot is het apparaat in 284 auto’s ingebouwd en rijden er 203 automobilisten mee rond. 414 Bestuurders hebben zich aangemeld voor het motivatieprogramma. Het CBR heeft nu al bij 1735 automobilisten vastgesteld dat ze alleen nog mogen rijden met het alcoholslot.
Promillage
Wie sinds 1 december in de auto betrapt wordt met een promillage van 1,3 en wordt betrapt, heeft kans op een alcoholslot. Voor beginnende bestuurders is de grens 1 promille en recidivisten zijn de klos vanaf 0,8 promille.
Deze drankrijders moeten minimaal twee jaar met het slot rondrijden en meedoen aan een motivatieprogramma. Dat is een cursus van drie dagen waarin automobilisten ‘leren een scheiding te maken tussen het gebruik van alcohol en het besturen van een motorrijtuig’.
Alcoholdoden
Bestuurders met een alcoholgehalte boven de 1,3 promille maken slechts één vijfde uit van alle overtreders, maar zijn verantwoordelijk voor vier vijfde van alle alcoholdoden. Als het gaat om een leaseauto dan kan het apparaat ook daarin gebouwd worden. Dat geldt niet voor vrachtauto’s en bussen.
Wie weigert mee te doen aan het ASP raakt zijn rijbewijs kwijt en kan pas na vijf jaar een nieuwe aanvragen. Om dat te krijgen, moet hij alsnog meedoen aan het ASP. Om een auto met alcoholslot te kunnen starten moet de bestuurder via een buisje in het apparaat blazen. Blaast hij boven de 0,2 promille, dan start de auto niet.
Blazen
Ook tijdens het rijden moet men blazen. Doe je dat niet of blaas je boven de 0,2 promille, dan slaat de auto af. Wel heb je voldoende tijd om een stopplek te vinden, meldt Metro. De totale kosten voor het ASP komen op ongeveer op 4000 euro voor de twee jaar dat men aan het ASP moet meedoen.